Geslaagde avond gezondheidsrisico's intensieve veeteelt
De informatieavond over de gezondheidsrisico's van de intensieve veeteelt werd druk bezocht. Wel 90 burgers, boeren, raadsleden en wethouders waren gekomen om de 2 sprekers te horen. oud-GGD-arts Jos van der Sande sprak zijn zorgen uit over de grootschalige intensieve veeteelt, omdat daar ziekteverwekkende bacterien zich makkelijk kunnen vermenigvuldigen. De Q-koorts-epidemie was daarvan een duidelijk voorbeeld. Steeds meer provincies hebben een geitenstop ingevoerd, waaronder ook de provincie Utrecht. De belangrijkste reden daarvoor is de verhoogde kans op longontsteking bij inwoners in een straal van 2 km rond geitenboerderijen, gevonden in diverse VGO (volksgezondheid omwonenden)-onderzoeken. De oorzaak daarvan is niet bekend.
De tweede spreker was ir Jos Tolboom, voorzitter van de Vakgroep Geitenhouderij van de LTO. Hij ging in op het bestaansrecht van de veeteelt: doordat veel veevoer bestaat uit restprodukten wordt door het eten van vleeseiwit bespaard op landgebruik voor planteneiwit. Er is uitgerekend dat het optimum ligt bij 25 g vleeseiwit per dag. Nederland exporteert jaarlijks voor 90 miljard aan agri-foodprodukten, voor de helft naar de omringende landen (Duitsland, Engeland en Belgie). Tolboom is trots op de Nederlandse veeteelt die bijzonder efficient is. Hij onderschreef de uitkomsten van de VGO-onderzoeken en gaf aan dat de geitenhouderij bewust bezig is de risico's zo laag mogelijk te houden.
Gespreksleider Bert Melles leidde de discussie die volgde op de lezingen. Wijzer, maar niet direct gerustgesteld, vertrokken de bezoekers, na nog een drankje genuttigd te hebben.
In het binnenkort verschijnende voorjaarsnummer van ons tijdschrift staan de bijdragen van de heren van der Sande en Tolboom.