Over de techniek
Om de nestkasten live uit te kunnen zenden hebben we gebruikt gemaakt van de volgende apparaten.
Camera's voor de nestkasten
Omdat sommige nestkastjes erg klein zijn gebruiken we mini CMOS camera's met infrarood licht. Deze camera's zijn erg klein, hebben veel automatsche instellingen, zijn niet zo duur en gebruiken weinig stroom. De camera's worden in een klein hoekje van de nestkast gezet zodat de vogels er geen last van hebben en wij zo goed mogelijk de verwachte broedplek kunnen zien.
Deze camera's kunnen met redelijk lange snoeren (tot wel 30 meter) verbonden worden met een computer of een TV.
Camera voor het ooievaarsnest
Bij de ooievaars hebben we het anders moeten aanpakken omdat we daar met heel andere omstandigheden te maken hebben. Plm 10 meter bij het nest vandaan hebben we een paal geplaatst met een buitencamera. Het betreft een IP-camera. De paal staat plm 70 meter van de PC zodat we bij elkaar zo'n 80 meter moeten overbruggen.
De "ooievaars" camera wordt gevoed via de UTP kabel, het zgn Power over Ethernet.
We hebben de originele lens vervangen door een 16 milimeter lens waardoor we het ooievaarsnest meer close up in beeld hebben.
Video Grabber
De kabels van de mini CMOS camera's worden mbv een USB video grabber aangesloten op de PC's. We gebruiken vooral de eenvoudige EasyCap DC60+ grabbers (alleen de nieuwste versie van deze grabber zijn bruikbaar) die op marktplaats nog goed te krijgen zijn. Tegenwoordig zijn er ook video grabbers met een utv007 chip die erg goed werken onder Windows 7.
PC's
We hebben wat oude PC's gekregen waar veelal Windows XP op staat. Voor dagelijks gebruik thuis is Windows XP niet meer acceptabel maar voor onze doeleinden is het uitermate geschikt. Tenslotte worden de PC's alleen maar gebruikt om het video signaal door te geven. Met een schone Windows XP installatie draaien ze weer als een zonnetje.
De PC's zijn al dan niet draadloos aangesloten op het netwerk van de bewoners en we liften mee op hun breedband aansluiting. Een enkele keer moeten we de live stream een beetje afknijpen om te garanderen dat de gebruikers zelf voldoende bandbreedte over houden voor hun dagelijks gebruik. Over het algemeen is dit goed te doen.
YouTube
De uitzendingen lopen allemaal via YouTube. Niet alleen zijn deze "Live gebeurtenissen" gratis maar de kijker heeft ook de mogelijkheid om een paar uur terug in de tijd te gaan middels een schuifbalk onder in het beeld waardoor men ook op een later tijdstip de leuke momenten (nog een keer) kan zien. Op Android systemen is deze functie niet beschikbaar.
Software
Voor het doorgeven van de video beelden aan YouTube gebruiken we Open Broadcaster Software (OBS) en Adobe Flash Media Live Encoder 3.2 (FMLE), gratis software die door YouTube ondersteund wordt. OBS heeft onze voorkeur maar dat draait niet op oude Windows XP machines.
Om de IP camera van de ooievaars aan te sluiten hebben we het gratis DirectShow Filter van Webcam XP geïnstalleerd.
Voor het op afstand bedienen van de PC's gebruiken we Teamviewer.